Dakkapel vergunning
Een dakkapel levert extra ruimte, licht en wooncomfort op. Hierdoor kunt u kamers met een schuin dak optimaal benutten. Maar omdat het plaatsen van een dakkapel ook de omgeving rondom uw huis verandert, heeft u in sommige gevallen een dakkapel vergunning nodig. Wanneer is uw nieuwe dakkapel vergunningsvrij? Wanneer moet u wel een vergunning aanvragen voor uw dakkapel? En hoe komt u aan zo’n dakkapel vergunning?
Dakkapel vergunningsvrij plaatsen
In sommige gevallen is een dakkapel vergunning niet nodig. Zo mag u een dakkapel aan de achterkant van het huis meestal vergunningsvrij plaatsen. Komt uw dakkapel aan de voorzijde of zijkant van uw (hoek)woning, dan is om de dakkapel te plaatsen een vergunning meestal verplicht. In dit geval grenst de dakkapel namelijk aan openbaar gebied (weg, water, groen) en moet u rekening houden met de omgeving. Controleer de voorwaarden en regels van de Rijksoverheid om na te gaan of uw dakkapel vergunningsvrij geplaatst kan worden.
Ook de gemeente kan u informeren over de benodigde dakkapel vergunning. De regels over het plaatsen van een dakkapel verschillen per gemeente. Of u een omgevingsvergunning voor uw dakkapel nodig heeft, is afhankelijk van de grootte, vorm en plaatsingsplek (aan de voor-, zij- of achtergevel). Vraag dit dus rechtstreeks na bij uw eigen gemeente.
Wilt u een dakkapel plaatsen op een monumentale woning of een huis met beschermd stads- of dorpsgezicht? Doe dan de vergunningscheck op omgevingsloket.nl.
Dakkapel plaatsen aan de voorzijde
Voor een dakkapel aan de voorzijde of zijkant van uw (hoek)huis, hebt u een omgevingsvergunning nodig. Een vergunning krijgt u als de dakkapel voldoet aan de geldende welstandseisen in uw gemeente. De dakkapel moet dan aan deze voorwaarden voldoen:
- Het bestemmingsplan staat een dakkapel aan de voorzijde toe.
- Dakkapel past binnen de welstandseisen.
Ook hier geldt: de wet- en regelgeving is anders voor iedere gemeente. Soms verschillen de regels ook per wijk, straat of zelfs woning. Uw gemeente kan u informeren over de specifieke voorwaarden die voor u gelden.
Ook voor zonder dakkapel vergunning gelden bouwregels
Voldoet uw dakkapel aan de voorwaarden van de Rijksoverheid en gemeente om uw dakkapel vergunningsvrij te mogen bouwen? Super, dan kunt u bijna aan de slag met het uitzoeken van een dakkapel. Bijna, want ook bij het plaatsen van een vergunningsvrije dakkapel moet u rekening houden met een aantal zaken:
- Bestemmingsplan
Wat is de bestemming van de grond en hoe mag deze grond gebruikt worden?
- Bouwbesluit
Aan welke regels moet u voldoen wanneer u gaat (ver)bouwen?
Meer informatie kunt u opvragen bij uw gemeente.
Hoe regel ik een dakkapel vergunning?
Voldoet u niet aan de voorwaarden om uw dakkapel vergunningsvrij te mogen plaatsen? Dan moet u een vergunning aanvragen voor uw dakkapel. Hiervoor kunt u online terecht bij het omgevingsloket van uw gemeente.
De aanvraag van uw dakkapel vergunning kan nogal wat tijd in beslag nemen. We begrijpen het als u deze kostbare tijd liever anders besteedt! Daarom kunt u de aanvraag voor uw omgevingsvergunning ook aan ons overlaten. Dan verzenden wij de benodigde documenten, zoals een bouwtekening van de dakkapel en plattegrond van uw woning, naar de gemeente. We leggen u graag persoonlijk uit welke documenten u precies nodig heeft voor een dakkapel vergunning.
Wat kost een dakkapel vergunning?
De kosten van een dakkapel vergunning lopen per gemeente enorm uiteen. De gemiddelde prijs van een dakkapel vergunning ligt tussen de 200 euro en de 600 euro. Daarnaast maakt u kosten voor de dakkapel zelf. We maken de totale kosten graag voor u inzichtelijk in een offerte.
Vergeet ook de hijsvergunning niet
Om uw dakkapel te plaatsen is een hijskraan nodig. Steeds meer gemeenten stellen een hijsvergunning verplicht of berekenen de kosten voor het plaatsen van omleidingsborden door. Of u een hijsvergunning nodig heeft, kunt u navragen bij uw gemeente. Deze vergunning regelen we vervolgens graag voor u!
Naast een dakkapel vergunning en een mogelijke hijsvergunning zijn er ook nog wat andere zaken waar u mogelijk een vergunning van de gemeente voor nodig heeft. Denk hierbij aan gebruik van openbare grond (voor container plaatsing), een sloopmelding of asbestverwijdering. Dit zijn vergunningen die u zelf voor aanvang van de werkzaamheden zal moeten regelen. Weet u niet zeker of dit voor uw woning nodig is? Wij helpen u graag.