Subsidie voor energiebesparende isolatiemaatregelen
Laatste vijf berichten
Categorie
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparen (ISDE)
Regeling vanaf 1 januari 2023
Hebt u plannen voor energiebesparende isolatiemaatregelen aan uw woning? Dan kunt u als particuliere woningeigenaar mogelijk subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid. Voor de investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en voor 5 typen isolatiemaatregelen kunt u gebruik maken van de regeling investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
De eis voor het ontvangen van subsidie was voorheen om twee isolatiemaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld kunststof kozijnen in combinatie met dak- of gevelisolatie. Deze eis is per 1 januari 2023 komen te vervallen. Dat betekent dat u voor de aanschaf van kozijnen in combinatie met HR++ of Triple glas mogelijk in aanmerking komt voor de subsidie, zonder extra isolatiemaatregelen te treffen.
Lees hieronder meer over de voorwaarden en soorten isolatie.
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparen (ISDE) is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, deze regeling gaat buiten Ploeg kozijnen om.
Per 2024
Meer maatwerk voor monumenten
Vanaf 1 januari 2024 wordt de ISDE toegankelijker voor monumenten. Voor deze groep worden de minimale isolatiewaarden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8 m2 , maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam.
Vanwege de monumentale waarde kunnen veel eigenaren van monumenten geen HR++ glas of gevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Door de voorwaarden te versoepelen, komt een groot aantal monumenteigenaren vanaf 2024 wel in aanmerking voor subsidie.
Bron: RVO
Welke maatregelen vallen onder de ISDE subsidie
Op de website van verbeterjehuis.nl kunt u zich oriënteren en mogelijk inspireren welke mogelijkheden er zijn om uw huis energiezuiniger en duurzamer te maken. Zo kunt u onder andere met hoogrendementsglas, isolerende deuren en gevelisolatie in aanmerking komen voor de ISDE subsidie. Door deze duurzame verbeteringen kan u honderden euro’s per jaar besparen aan gas en energie en heeft u een duurzamere voetprint.
Maatregelen die u kunt nemen:
- Aansluiting op warmtenet
- (Hybride) Warmtepomp
- Zonneboiler
- Elektrische kookvoorziening
- Diverse isolatiemaatregelen
Isolatiemaatregelen per 2023
- Dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie
- Gevel- of spouwmuurisolatie
- Spouwmuurisolatie
- Bodem- of vloerisolatie
- Glasisolatie, kozijnen en deuren
Per maatregelen zijn specifieke voorwaarden van toepassing. De voorwaarden kunt u lezen op onze website.
Hoogrendementsglas
Combineert u HR++-glas en Triple glas? Dan moet het totaal aantal m2 te vervangen glas opgeteld altijd minimaal 8m2 zijn. U ontvangt voor maximaal 45m2 subsidie. Het maximaal aantal m2 blijft hetzelfde als u bij HR++-glas en Triple glas kiest voor een combinatie met panelen in kozijn of isolerende deuren. U telt het aantal m² dan bij het glas op.
Een combinatie van HR++-glas en Triple glas, eventueel gecombineerd met panelen in een kozijn of een isolerende deur, wordt beoordeeld als 1 maatregel. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld om te bepalen of u aan de oppervlakte-eisen voldoet.
Als u Triple glas heeft toegepast, komt u alleen in aanmerking als u ook het kozijn heeft vervangen voor een isolerend kozijn.
Belangrijk om te weten is dat u maar één keer subsidie mag aanvragen voor glasisolatie. Hebt u bijvoorbeeld eerst subsidie gekregen voor Triple glas voor de benedenetage en voorgevel van uw woning en vraagt u later subsidie aan voor HR++ glas voor de bovenetage en achtergevel, dan wijst de RVO deze laatste aanvraag af. U kunt dan beter voor alle glasmaatregelen die u binnen 24 maanden neemt subsidie aanvragen in één aanvraag. Houd er rekening mee dat de aanvraag dan wel binnen 24 maanden na installatie van de eerste glasmaatregel ingediend moet worden.
Leest u de actuele informatie over subsidiebedrag per vierkante meter op de website van de Rijksoverheid.
Hoe vraag ik de ISDE subsidie aan?
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u de ISDE subsidie aanvragen. U heeft de volgende documenten en informatie nodig voor de aanvraag:
- Uw bankgegevens en BSN;
- Het KVK nummer van Ploeg kozijnen in, dit is: 28086476;
- De juiste meldcode die aansluit op de verbeteringen die u op uw huis heeft geïnstalleerd. De meldcodes zijn:
- HR++ glas U< 1,2, meldcode KA20321
- HR++ zonwerend glas U < 1,2, meldcode KA20328
- Triple glas U < 0,7, meldcode KA20329
- Triple zonwerend glas U < 0,7, meldcode KA20335
- Gevelisolatie Kingspan Kooltherm K12, meldcode KA19897
- Schmidt hefschuifdeur QuinLine 74, meldcode "overige"
- Schmidt hefschuifdeur QuinLine 84, meldcode "overige"
- Isolerende deuren Ud <1,5, meldcode KA22400
- Isolerende panelen, meldcode “overige”
- De afmetingen van het glasoppervlak. Hieronder staat een voorbeeld van het berekenen van het glasoppervlak.
- Het betalingsbewijs;
- Foto's van de installatie;
- De factuur (de aanbetalingsfactuur en factuur voor de restantbetaling). U kunt ze beiden uploaden bij de aanvraag;
- De getekende orderbevestiging, die u per e-mail van ons hebt ontvangen.
Hoe bereken ik het glasoppervlak voor de subsidie aanvraag?
Het berekenen van uw glasoppervlak doet u bij uw ramen inclusief de kunststof kozijnen, maar exclusief ventilatieroosters. Het oppervlak van uw deur berekent u exclusief de deurkozijnen.
Rekenvoorbeeld
Hieronder ziet u een voorbeeld van een kozijntekening uit een orderbevestiging. Het glasoppervlak berekent u door lengte x breedte te nemen van het gearceerde oppervlakte. Dit doet u per raam. Tel vervolgens alles bij elkaar op en dan heeft u uw totale m2 glasoppervlak.
- Raam 2: 1594 x 855 = 1.36 m2
- Raam 1: 1670 x 2128 = 3,55 m2
- Deurglas 1478 x 914 = 1,35 m2
Totaal glasoppervlak incl. kozijn in m2: 6,26. Dit aantal mag u afronden naar 6 m2.
Subsidie voor Vereniging van Eigenaren
Voor zakelijke gebruikers, waar Vereniging van Eigenaren onder in deze regeling toe behoren, gelden andere mogelijkheden voor een subsidie. Leest u de informatie op de site van RVO wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn.