Energielabel verbeteren
Laatste vijf berichten
Categorie
Adviseur Projecten
Heeft uw woning een energielabel C of lager? En wilt u graag naar A of B? Een goed idee, want uw energielabel verbeteren biedt veel voordelen. Een energiezuinig huis bespaart kosten en dat merkt u aan een lagere energierekening. Ook is uw huis met een hoger energielabel meer waard als u het gaat verkopen. Wat zijn nog meer voordelen van een hoog energielabel? En waar begint u met verduurzamen?
Wat zegt een energielabel nu precies?
Kort samengevat geeft een energielabel aan hoe energiezuinig uw huis is. De waarde van het label loopt van G voor de minst energiezuinige woningen, tot A++++ voor de allerzuinigste woningen. Bij A+++ is uw woning niet alleen zeer energiezuinig, maar ook energieneutraal.
Als koper of huurder van een woning heeft u recht op een energielabel. Een verkoper of verhuurder is dan ook verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te kunnen overleggen bij de verkoop of verhuur van de woning. Is er geen label? Dan riskeert de verkoper of verhuurder een boete. Bij het label hoort een officieel document, met daarin alle energie kenmerken van de woning.
Hoe weet u welk energielabel uw huis heeft?
Weet u niet welk energielabel uw huis heeft, dan kunt u dat checken bij MilieuCentraal. Bij deze organisatie kunt u makkelijk en snel achterhalen wat het energielabel van uw huidige woning is. Dat geldt ook voor een eventuele toekomstige woning.
Wat als uw huis nog geen energielabel heeft?
Heeft uw huis nog geen energielabel, of heeft u het wel maar wilt u het vernieuwen? In beide gevallen kunt u een energielabel aanvragen bij een energieadviseur. Dat is niet gratis. Een erkende energieadviseur vind u op de site zoek een energieadviseur. Heeft u een energieadviseur gevonden, dan kunt u een offerte voor de kosten opvragen. Gaat u akkoord, maak dan een afspraak bij u thuis. De adviseur berekent dan de energieprestaties van uw woning en daar krijgt u zelf een afschrift van.
Voordelen van een goed energielabel
Laten we de voordelen van uw energielabel verbeteren overzichtelijk op een rij zetten:
- Energiekosten gaan structureel aanzienlijk omlaag.
- Meer wooncomfort; minder tocht, warmte wordt beter vastgehouden en de temperatuur in huis is comfortabeler in te stellen.
- Waardevermeerdering van uw woning: door een hoger energielabel neemt de verkoopwaarde van uw huis toe. Een huis met een laag energielabel raakt u lastiger kwijt.
- Positieve impact op het milieu, door minder gebruik van fossiele brandstoffen en meer gebruik van duurzame bronnen.
- Lagere hypotheeklasten. De hypotheekrente hangt namelijk deels samen met de energieklasse van het huis.
Hoe kunt u het energielabel verbeteren van uw huis?
Bij het bepalen van het energielabel berekent een energieadviseur hoeveel energie het kost om uw woning op te warmen, te voorzien van warm water, te koelen en te ventileren. Daarin wordt ook de hoeveelheid gas en stroom die daarvoor nodig is meegenomen. Dit bepaalt samen het energielabel. Hoe minder gas en stroom uw woning nodig heeft, hoe gunstiger dat is voor het label.
Energielabel verbeteren: waar begint u?
Goede isolatie is in veruit de meeste gevallen de logische eerste stap. Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie zorgen al voor een flinke labelsprong. Wanneer uw isolatie niet op orde is, hebben andere maatregelen minder impact.
Isolatie kan op veel verschillende manieren. Daarbij is het van belang om eerst te kijken welke vorm van isolatie het beste bij uw woning past. Meer weten over isoleren? In ons eerder verschenen artikel zetten we de voordelen en de aanpak van uw huis isoleren op een rij.
Verdere aanpassingen voor een beter energielabel
Met één of meerdere van de volgende maatregelen verbetert u het energielabel van uw woning aanzienlijk:
- Isolatieglas: zoals HR++ of triple glas: deze glassoorten bieden veel hogere isolatiewaarden dan dubbel glas. Kunststof kozijnen versterken het effect. Bovendien past triple glas isolatieglas vaak niet in houten kozijnen.
- Zuinige ketel: is uw ketel al wat ouder? Dan loont het vrijwel altijd de moeite om over te stappen op een zuinigere variant, bijvoorbeeld een HR-combiketel.
- Warmtepomp: een warmtepomp is niet de goedkoopste investering. Maar daar staan veel voordelen tegenover: de lange levensduur, lagere onderhoudskosten, recht op subsidie en u heeft geen gas meer nodig.
- Zonnepanelen: dit is één van de populairste energiebesparende maatregelen. Met zonnepanelen verlaagt u de energierekening fors. Zo verdient u de investering in de panelen snel weer terug.
- Goed ventilatiesysteem: hoe beter u isoleert, hoe belangrijker een goed ventilatiesysteem wordt. Een gemiddeld huishouden produceert per etmaal 10 tot 20 liter vocht in huis. Door te ventileren voert u het af en zo voorkomt u vochtigheid en aanverwante problemen in de woning.
Extra tip: heeft u nog geen slimme meter? Zorg dat u er dan snel een laat installeren. Hierdoor heeft u direct inzicht in uw gas- en stroomverbruik. Zo kunt u checken hoeveel u echt bespaart.
Met zijn 17,5 jaar ervaring bij Ploeg kozijnen, kent Adviseur Bas Broekmeulen het bedrijf van A tot Z. Met al zijn kennis kan hij klanten optimaal adviseren en begeleiden. Bas zijn expertise omvat o.a. het begeleiden van het hele traject en procesbewaking waar goed klantencontact bij hem voorop staat.
Meer over mij